Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tiedote: YKSITYISTOIMINTA LOPPUU

Pyökkihovin maalaiskartano

         

Pyökkihovin suuri maalaiskartano sijaitsee Savon lähistöllä kohoavan Pyökkikallion juurella. Elämä meillä on rentoa ja letkeää, eikä mistään oteta turhaa stressiä. Isäntäväkeä on vaikea ottaa vakavasti, kun he saapuvat luoksesi nauraen ja vahvalla Savon murteella puhettaan korostaen.

Maalaiskartanon on rakentanut 1700-luvun loppupuolella Pentti Eskonpoika perheineen, ja jo silloin sitä on käytetty hevostilana. Hevosia näistä maisemista on löytynyt aina, ja löytyy yhä edelleen. Kartano kulki Pentti Eskonpojan suvussa suoraan alenevassa polvessa, ja sillä on ollut historiassa hyvät ja huonot hetkensä. 1850-luvulla talli kärsi tulipalon, mutta se kunnostettiin entisen veroiseksi ja samalla tehtiin pieniä uudistuksia. Vuonna 2015 nykyinen omistajaperhe osti tallin Eskonpojan suvun viimeiseltä perilliseltä. Talli oli alkoholiin taittuvaisen omistajan myötä rapistunut oikein kunnolla, joten kunnostustöitä ja korjauksia jouduttiin tekemään paljon. Nyt vuonna 2017 talli on viimein avattu!

         

Pyökkihovista löytyy erinomaiset ulkoilumaastot. Metsäpolkuja pitkin pääsee Kuopioon asti, ja niissä on erinomainen pohja kävelemiseen. Meillä pääsee kokeilemaan myös laukkaamista sänkipellolla, kun kartanon kaurasato on kerätty loppukesästä. Talvella muutama polku on suljettu pois käytöstä, mutta valinnanvaraa riittää silti reilusti. Polut aurataan traktorilla noin kymmenen kertaa talven aikana.

Halutessaan hevosen kanssa pääsee kiipeilemään myös Pyökkikalliolle. Kallio on soraista maaperää, joten täytyy olla tarkkana mihin jalkansa laittaa. Kallio on kunnan omistamaa aluetta, jossa voi liikkua muitakin retkeilijöitä. Siellä kiipeillessään tulee siis olla varovainen ja ottaa muut liikkujat hyvin huomioon.

Noin viiden kilometrin päässä kartanon mailla sijaitsee pieni nimeämätön järvi, joka laskee Kallaveteen. Joskus järveä kutsutaan Koivuvedeksi, koska sitä ympäröi runsaasti koivuja. Virallista maantieteellistä nimeä sillä ei kuitenkaan ole. Järvi on kartanon yksityistä aluetta, joten muilla ei sinne ole asiaa. Järvessä voi käydä uittamassa hevosia kesäisin, mutta on syytä muistaa etteivät kaikki hevoset pidä vedestä eikä uimaan kannata lähteä ikinä yksin.

Tervetuloa tutustumaan Pyökkihoviin!

Kuvat © AK vapaasti, Jannica

Ulkoasu © VRL-14508 | Kaikki koristekuvat © Jacques Toffi | Virtuaalihevonen | Virtuaalitalli

©2019 Pyökkihovi - suntuubi.com